Temasida om energi från vinden
Vindkraft och vindkraft
Visste du att vindkraftverk drivs av solen på ett indirekt sätt? Solens strålar får olika platser på jorden att bli olika varma, vilket skapar skillnader i lufttrycket och sätter luften i rörelse. Det börjar med andra ord blåsa. Det är så vindenergi skapas!
I Sverige blåser det mycket mer under vintern än på sommaren. Mellan oktober och januari blåser det till och med dubbelt så mycket jämfört med sommarmånaderna. Vet ni varför? Jo, det är för att kall luft innehåller mer energi eftersom den är tyngre än varm luft.
Vad händer när man går högre upp i luften? Jo, vindhastigheten ökar mer och mer! Tänk så spännande det är!
När det blåser ute, tänk på en sak – vinden innehåller massor av energi! Varje kubikmeter luft väger ungefär ett kilo, och det betyder att vinden har rörelseenergi.
Visste ni att när vindens hastighet fördubblas, ökar effekten hela 8 gånger?
Så kraftfullt!
Vindkraftens resa genom historien
I hundratals år har människor världen över utnyttjat den kraftfulla vinden för att driva sina kvarnar, pumpar och segelfartyg. Vid slutet av 1100-talet restes de allra första väderkvarnarna i Europa, och för att dessa kvarnar skulle effektivt kunna följa vindriktningen konstruerades de med roterbara tak som styrde vingarna.
Under åren som följde var väderkvarnar en vanlig syn fram till slutet av 1800-talet. Med tiden minskade användningen av vinddrivna kvarnar och man använde sig av förbränningsmotorer och el i stället.
Innan elen var fullständigt integrerad utvecklades små vindkraftverk för att förse bondgårdar med el. Dessa charmiga gårdssnurror, även kända som Windcharger, utrustades med vingar formade som flygplanspropellrar och en generator för att generera elektricitet till batterier.
Historiskt sett har Danmark varit en pionjär inom vindkraften. Intresset för vindkraft fick emellertid en rejäl skjuts först i slutet av 1970-talet, drivet av oljekrisen som pressade västvärlden att satsa på nya energikällor.
Denna resa genom historien visar hur vindkraften har utvecklats från en tidig mekanisk kraft till en hållbar energilösning som idag spelar en central roll i vår strävan efter en mer miljövänlig framtid.
Vindkraftverket
Från vindkraft till energi
Ett vindkraftverk fångar in delar av den energi som finns i vinden. Bladen på ett vindkraftverk är formade som propellrar som drivs runt av vinden. Oftast finns det tre blad, tillsammans kallas de för en rotor. De fångar in energi från vindens rörelse, i motsats till en motor som använder energi för att skapa rörelse.
Rotorn sitter på en axel som är kopplad till en generator. Denna gör om den snurrande rörelsen till elström.
Eftersom rotorn snurrar ganska långsamt sätter man ofta en växellåda mellan axel och generator, detta för att få till ett jämnt varvtal som passar generatorn. Modernare vindkraftverk har dock numera ofta generatorer som är kopplade direkt på rotoraxeln. De klarar då att generera ström även vid låga varvtal. Vindkraftverken är kopplade till elnätet och levererar ström så länge de snurrar.
Energimyndigheten förutsäger att vindkraften till 2045 kan komma att stå för mer än hälften av Sveriges elproduktion (90 TWh).