Historia

NoT-dagarna historia

Historik

1998

Premiär för det vi idag kallar för NoT-dagarna! Naturvetenskapens dagar går av stapeln vecka 47. Bakom evenemanget står främst de tre Hägglundsföretagen Hägglunds Drives, Hägglunds Vehicles och MacGregor Cranes. Uppdragen är utformade av Ingenjör Lundström.

2001

Utställningen under NoT-dagarna är öppen från morgon till kväll. Besökarna får i år även testa på kluriga experiment med Tom Tits i Södertälje och lära känna skogen med dåvarande M-real, Holmen Skog och Domsjö Fabriker.

Årets stora uppdrag är tävlingen Mouse Trap Fun Run för vattenburna råttfällsdrivna farkoster. Tävlingen är öppen för elever från grund-, gymnasie- och högskolorna i Örnsköldsvik. Den stora finalen äger rum under den fredagen.

I tävlingen Uppfinn och återvinn får 8- till 11-åringar i uppdrag att skapa något nytt av restmaterial från industrin. Bakom tävlingen står bland annat Ulrica Westin som idag är verksamhetsledare för KomTek.

För första gången bjuder NoT-dagarna in till en uppsatstävling. Temat är Vardagsprylar om 30 år och är öppen för elever mellan 12 och 16 år.

I samband med Naturvetenskapens dagar bjuder Umeå Universitet in till föreläsningar både under dag- och kvällstid. Föreläsningarna är en del av Populärvetenskapens vecka som universitetet arrangerar och är öppna både för skolor och för allmänheten.

2002

Länstrafiken Din Tur medverkar för första gången under Naturvetenskapens dagar. Bland annat anordnar man en teckningstävling och sponsrar elevernas resor till och från evenemanget.

2004

KomTek står för första gången som arrangör av Naturvetenskapens dagar.

2011

Årets stora dragplåster är Umeå universitets forskningsfartyg R/V Lotty som angör hamnen för att ta med mellanstadieelever på havsexpedition.

”Det ska verkligen bli roligt att få visa barn och ungdomar vad som finns i havet, och hur man mäter hur havet mår. Vi kommer att låta eleverna göra experiment med havsvatten och följa med på en provtagning med vårt forskningsfartyg”, sa Kristina Viklund från Umeå marina forskningscentrum i ett pressmeddelande då.

Forskningsfartyget R/V Lotty besökte Örnsköldsvik och NoT-dagarna 22 november 2011. Foto: Umeå Universitet.

2018

För första gången sen starten tvingas NoT-dagarna flytta från vecka 47 till vecka 48, på grund av andra aktiviteter i Fjällräven Center. Trots det gör Erik Ekstrand, bland annat känd från barnprogrammet Maxat, stor succé under sin debut som konferencier.

2020

På grund av då rådande pandemi sändes NoT-dagarna i livesänding via Youtube. Eleverna deltog via länk när deras klass tävlade.

2021

Även detta år hade pandemin oss i sitt grepp och dagarna med tävlingar och uppvisning gjordes diditalt. Detta innebar att klasser som tidigare inte kunnat vara med på grund av långa resor eller annat kunde delta. Därför beslutades det att NoT-dagarna kommer fortsättningsvis hållas digitalt. Dock vill arrangörerna, KomTek och de olika företagen, gärna träffa elever och lärare fysiskt. Därför testades det att göra ett lite enklare arrangemang under våren, Drakfestivalen. Detta föll mycket väl ut och nu satsas det på att göra även detta till ett återkommande event.

Vattenkraft
Vindkraftverk
Solenergi