Sommar-KomTek och sommarlov

Veckorna 24 och 25 var vi på Gene arkeologiska friluftsmuseum, i folkmun kallad Gene fornby.

Cirka 25 deltagare samlades varje vecka och fick testa på olika tekniker i olika material. Fösta veckan gick ässjan varm och smide var en välbesökt station. Krokar, ljusstakar och annat spännande smiddes.

Stor-Yatzy, ett Yatzy att spela i trädgården, tillverkades i trä, pluggar borrades in för prickarna på tärningarna och sedan slipades allt mjukt och fint. En påse syddes för förvaring. Lite gammal teknik som broderi förgyllde de fina påsarna.

Eftersom vår svenska sommar ofta bjuder på myggor med obligatoriska myggbett fick deltagarna göra egen myggsalva som även fungerar på knott och broms.

Under båda veckorna fanns möjligheten att jobba med keramik och testa den svåra konsten att dreja. Många fina alster såg dagens ljus under sommar-KomTek.

Att färga tyg på olika sätt var också ett inslag under sommar-KomTek. Det färgades med sprayfärg, droppteknik och mjölbatik. Vecka 2 kokades björklöv och avokado till färgbad.

När grytan ändå var på och björklöv på kokning passades det på att göra avkok på björklöv till schampotillverkning.

Popcorn gillar många och vad passar då bättre än att göra en popcorngryta för att poppa popcorn över öppen eld. Till denna gryta smiddes och täljdes en krok för att lyfta och flytta grytan. Naturligtvis behöver grytan en påse att förvaras i och den syddes av tyg och gamla jeans.

De vackra omgivningarna runt fornbyn med tallmo och närhet till havet inspirerade till att göra minilandskap. Vissa med lysdioder som prydnad. Detta var ett axplock av vad som gjordes och tillverkades under sommar-KomTek. Som vanligt är det deltagarnas fantasi och kreativitet som styr vad som blir till på KomTek.

Sammantaget två underbart trevliga veckor med ett härligt gäng av deltagare och handledare. Nu är vi tillbaka på KomTek i stan och den 14 juli stänger vi för välbehövliga semesterveckor. I augusti öppnar vi och då ser vi fram emot ett nytt läsår med massor av spännande och roliga aktiviteter, några nya och några beprövade. Till dess ha en trevlig sommar.