Länksida

Länkar till användbara sidor

På internet finns det massor av sidor och webbplatser som erbjuder gratis material att jobba med i skolan. Detta material kan vara andra sidor, filmer och till och med häften som man kan få skickade till sig.

Dessa webbplatser finn inom en massa olika teman och ämnen. Här har vi samlat det som vi tycker och tror att ni kanske finner intressanta. Vi har samlat länkarna så att de passar ett tema. Detta innebär att det ibland är länkar till olika aktörer men där man jobbar med gemensamt tema.

Eftersom KomTek jobbar med teknikinspiration kommer länkarna i första hand att handla om teknik, matematik och naturvetenskap.

Vi kommer att fylla på med länkar vart efter vi hittar något som verkar intressant.

Teman för länkar på denna sida:

Rymden

Mat och matsvinn

Rymden

Rymdstyrelsen har tagit fram ett material som ett komplement till att jobba med rymden. Material finns för elever från förskolan ända till 7 – 9.

Rymdstyrelsen https://www.rymdstyrelsen.se/utbildning/utbildningsmaterial/

Lågstadiet: som komplement till materialet från rymdstyrelsen passar det utmärkt att jobba med programmering av BlueBots och använda rymdmattan. Det går utmärkt att programmera direkt på Ipad om man inte vill låna våra BlueBots.

BlueBots – rymdmatta i Ipad

Mellan: för mellanstadiet finns flera klasser att välja med. Rymdstyrelsens samarbete med Kodcentrum ger tillgång till många bra övningar i matematik och programmering.

Rymdkoden–kodcentrum https://www.kodboken.se/start/kodaiskolan/rymdkoden https://www.rymdstyrelsen.se/utbildning/utbildningsmaterial/arskurs-4-6/vi-rymmer-till-rymden/

I januari hade vi ett lärarhack tillsammans med Kodcentrum. Du hittar länkar till de uppgifter som gjordes under lärarhacket här: Länkar till rymdkoden

Mat och matsvinn

Ett aktuellt tema som tar upp vikten med att minska matsvinnet. I kodboken finner du ett helt upplägg för att jobba med kodning och matsvinn.

Matvinnare kodboken lärarhandledning och lektionsupplägg: https://www.kodboken.se/start/kodaiskolan/matvinnaren

Räkna på maten med bland annat Excel: https://www.kodboken.se/start/kodaiskolan/matvinnaren/lekar-och-ovningar

Programmera med Scratch: https://www.kodboken.se/start/kodaiskolan/matvinnaren/uppgifter-i-scratch/matvinnaren-scratch?chpt=0

Pannkakor till hela skolan. Lär dig omvandla enheter när du räknar på hur mycket du behöver för att göra pannkakor till hela skolan. https://www.bondeniskolan.se/pedagog-start/pannkakor-till-hela-skolan/ Släng inte mat, Bonden i skolan https://www.bondeniskolan.se/pedagog-start/slang-inte-mat/

Sysav – Malmös Miva, jobbar med miljö och avfall. De har tagit fram ett gediget material för att jobba med dessa frågor i skolan. Det finns lektionsunderlag för både mellan- och högstadiet.

Matsvinn & matavfall | Sysav – tar hand om och återvinner avfall

Laga mat på rester | Sysav – tar hand om och återvinner avfall