DOC – robot

Programmera med DOC

Grundläggande programmering med hjälp av en robot

Doc-roboten

Doc är en robot med samma enkla styrning som Blue-bot men som kan betydligt mer. Denna talande robot lär yngre barn om programmering på ett lekfullt sätt. Barnet utmanas i logiskt tänkande, problemlösning och lär sig mer om bokstäver, siffror, färger och djur.

Med DOC medföljer en monteringsmatta som används som spelbräda. Denna har två sidor som du använder i programmeringen. De olika sidorna har olika sätt att köra roboten, Puzzel mat 1 och Puzzel mat 2.

Du börjar med en enkel programmering av roboten och sedan kan du bestämma om DOC ska följa den förprogrammerade vägen på spelkorten eller om den ska ta en slumpmässig väg. Med funktionen Smart Mode känner DOC igen sin position på mattan och ger själv förslag på olika uppdrag.

​​​​​​​DOC pratar och kan själv ge instruktioner och uppgifter att lösa. Doc känner av själv om den har kört rätt och löst uppgiften och skulle du försöka köra utanför spelplanen så kommer Doc att säga ifrån. Doc är så smart att du även kan skapa egna uppdrag där Doc interagerar med symbolerna på spelplanen.

Med i lådan finns ett antal pusselbitar med pilar. Använda dessa för att göra ett flödesschema. Att i förväg göra att flödesschema innan man skriver in koden på roboten ökar förståelsen för hur programmering är uppbyggt.

Lärarhandledning och koppling till läroplanen

Lärarhandledning och koppling till läroplanen hittar du i vårt team i Teams. Du får tillgång till teamet när du går utbildning. Kontakta oss för att få tillgång till teamet om du vill börja att jobba direkt.

Boka DOC-robot

Följ länken nedan. Lådorna är en klassuppsättning med 5 lådor med 2 robotar i varje, alltså 10 robotar.

  1. Markera antal veckor som du vill låna, detta går bra att ändra senare.
  2. Klicka sedan på önskat startdatum, även detta kan du ändra senare. Välj låda som du vill boka, det står personal, välj vem som helst, men lådorna finns där.
  3. Välj DOC-robot. Du ser om lådorna finns tillgängliga det önskade datumet, är de inte det är de utlånande och du måste välja annat datum. Du ser hur länge lådan är utlånad, dagar de är utlånade visas i grått. 

Fyll i kontaktuppgifter, vid Adress skriver du in skolans namn.

Det finns möjlighet att lägga till övrig information. 

Du kommer att få en bokningsbekräftelse på din e-post.

KomTek Örnsköldsvik – Du kan boka online

Alla lådor hämtas och lämnas på KomTek

Dokument med lärarhandledning, koppling till Lgr11 samt elevdokumentation finns i vårt Teams.

Begär tillträde till vårt Team via e-post: komtek@ornskoldsvik.se